Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Nytt i Orkanger sentrum: Her kommer Koran-skole

DSC_0004.JPG

Orkdal Integrering og Kultur Senter starter skole for opplæring i Koranen i lokalene i Dahlgården. Hassan Halane har søkt om bruksendring fra forretning til forsamlingslokale i første etasje - på vegne av foreningen.

Orkdal Integrering og Kultur Senter er registrert som trossamfunn. Foreningen oppgir følgende formål for virksomheten:

  • Fremme kunnskap og avklare misoppfatninger om islam.
  • Bidra til å gi et riktig bilde av islam, og vise at islam er en fredelig religion som tar sterk avstand fra terror.
  • Gi Quran (Koranen) opplæring til ungdommer, barn og voksne som ønsker det.

Sjetne Design holdt til i lokalene inntil nylig. Foreningen bygger nå om innvendig slik at det blir:

  • Hovedrom for bønn, lesing og forsamling.
  • Egen kvinneseksjon for bønn og lesing.
  • Leksehjelprom for lesing, skriving og bønn.
  • Stue og minikjøkken.

I søknaden blir det anslått et daglig besøk på mellom fem og 30 personer.

55 underskrifter i 2010
Allerede i 2010 ba 55 muslimer i Orkdal om hjelp fra kommunen med å finne et lokale egnet som gudshus/moské. Les tidligere artikkel. Kommunen anbefalte å leie privat.

Nettopp det gjør trossamfunnet Orkdal Integrering og Kultur Senter i Dahlgården. Foreningen ble stiftet for ett år siden.

Abdulkadir Mohammed Abdi er styreleder og Hassan Halane styremedlem/kontaktperson.

Mange med muslimsk tro
Orkdal er forlengst et flerkulturelt samfunn. Kommunen har bosatt flyktninger siden 1988. Bare i perioden 2005-2011 kom det flyktninger fra 12 nasjoner - de fleste fra Somalia og Afghanistan.

Orkdal har etter hvert en stor, muslimsk befolkning.

Kommunen har vedtatt å ta imot 20 flyktninger i året. Det er færre enn hva staten ber om og færre enn en tidligere ambisjon å bosette 35. Men i tillegg til de 20 kommer familiegjenforening.

DSC_0003.JPG

Mens det er klart for Koran-skole i Dahlgården foreligger det nye planer om leilighetsbygg til høyre for bysten av Peter Deinboll jr. på bildet. Byggesøknaden kan komme til politisk behandling i mai.

 

Publisert 29.04.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Hans Kringstad 01.05.2015 11:25
Det er mulig begrepet "skole" er for formelt og at det skulle stått "Koran-kurs" eller "Koran-opplæring". Men "skole" virker dekkende som et stikkord når formålet er opplæring. Dette sier Store Norske Leksikon: "Koranskole, institusjon der muslimske barn lærer surer (kapitler) i Koranen utenat; idealet er å beherske hele koranteksten (se hafiz). Koranskolen har vanligvis tilknytning til moskeen og drives av imamen eller av en lærer som har dette som sin spesielle oppgave. Det er vanlig å sende barn til koranskolen fra de er 4–5 år gamle. Koranopplæringen er grunnlaget for religiøs praksis; de daglige bønnene forutsetter kjennskap til tekstene. Også muslimske minoriteter i Vest-Europa legger stor vekt på koranopplæring av barna, og i alle vesteuropeiske land med muslimske minoriteter drives koranskoler. I Oslo finnes det ca. 30 koranskoler (2005), de fleste knyttet til en moské."

Dzemal Hajdarevic 01.05.2015 08:45
Jeg som en del av dette kan uttale meg om det er feil eller ikke... Det er litt mer omfattende prosess for å kalles Kor'an "skole". Å få litt hjelp ni og ned av noen ufaglærte personer kan ikke kalles skole. Jeg kan ikke se noen sted at det er oppgitt som formål "Kor'an skole"

Ketil Stokkan 01.05.2015 06:23
Etter min forsståelse heter det MADRASSA. Ikke Koranskole. Etter invitasjon besøkte jeg flere slike skoler i min tid i Muslimske land. Ordet madrassa (ofte skrevet madrasah, madrash eller medressa; arabisk: مدرسة) betyr på arabisk «skole». I utgangspunktet betegner det en hvilken som helst skole, enten offentlig, privat eller religiøs. Mer spesifikt er i muslimske land en madrassa en religiøs skole. Som sådan gir den undervisning i islam i tillegg til allmenne fag. En typisk madrassa tilbyr to ulike kurs: Hifz har som mål for studentene å lære koranen utenat (en person som har lært seg hele koranen kalles hafiz). `Alim fører fram til en mer formell utdanning (`aalim) i arabisk, tafsir (tolkning av koranen), sharia (islamsk lov), hadith (Muhammeds utsagn og handlinger), mantiq (logikk) og islams historie. Noen madrassaer tilbyr også kurs i arabisk litteratur – samt allmenn historie, naturvitenskapelige fag, engelsk og andre språk. Litt saklig informasjon er ikke å forakte. Ca 5 års tjenesteerfaring i muslimske land i Europa og Asia.

Dzemal Hajdarevic 30.04.2015 13:42
Hele overskriften er FEIL... Ingen grunn å vare skeptisk. Det er sted hvor alle muslimer i Orkdal kan samles for å dele sine behov og sin tro med andre!

Hans Kringstad 30.04.2015 17:09
Det står ikke ett negativt ord i denne artikkelen. Overskriften bygger på at formålet er oppgitt til bla. å gi "Quran opplæring". Det er riktignok noen kommentarer på Facebook som virker fordomsfulle ("at de får lov" osv). Bare foreningen selv kan gi informasjon som motvirker fordommer.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse