Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Fra Tyskland: Se unike bilder fra krigen på Orkanger

Kantina.jpg

Knut Even Wormdal i Orkanger Aktivum har fått tilsendt hittil ukjente bilder fra krigen på Orkanger. Her ser du et glimt fra tyskernes leir på Bårdshaug. Lenger ned: Unikt foto fra sabotasjeaksjonen ved omformerstasjonen på Bårdshaug.

Disse to bildene inngår i en større samling som en eldre kvinne i Tyskland har latt Wormdal få tilgang til. De er tatt av en tysk soldat stasjonert på Orkanger.

Det finnes få gode bilde fra krigsårene på Orkanger. Fotoapparat var uvanlig, og mye var forbudt å fotografere. Derfor er blant annet tyskerens fangeleire og slaveareidet i den nåværende Idrettsparken knapt nok dokumentert med bilder.

Bldet over - Kantina
De som har levd i 30-40 år vil trolig kjenne igien gavlveggen på "Kantina". Dette var kantinebygningen ved soldatleiren på Bårdshaug. Til høyre er et musikkorps under oppstilling.

Myndighetene rev mye av tyskernes etterlatenskaper, men dette bygget fikk stå da krigen var over. Den svære spisebrakka ble omgjort til leiligheter og forsvant først da nye rekkehus kom på Bårdshaug på 80-tallet (upresist, men mange vet sikkert årstall).

Bildet under - Operasjon Redshank
Må være tatt rett etter sabotasjeaksjonen mot omformerstasjonen for 75 år siden - klokka 05.00 natt til 4. mai 1942.

Dette er et sjeldent stykke dokumentasjon av det dramatiske motstandsarbeidet i Orkdal og Norge. Røyken velter ut av et hull i veggen. Du ser en haug sammenrast betong og armeringsjern.

Bildet viser resultatet av Operasjon Redshank, den første sabotasjeaksjonen i Norge som var forhåndsgodkjent av eksil-regjeringen i London.

Redshank.jpg
Trafoen på Bårdshaug som rykende ruin for 75 år siden.

De tre som gjennomførte angrepet:
Peter Deinboll jr fra Orkanger (bare 23 år gammel) ledet aksjonen.
Per Getz, Egge.
Torleif Grong, Namsos.

Peter Deinboll jr. blir hedret hver 17. mai ved minnesmerket på Norpark.

Deinboll jr. plasserte sprengladningen etter å ha vendt tilbake til Norge med båt fra Shetland. I forkant gjennomførte han en utrolig ferd jorda rundt ut av det okkuperte Norge i 1941: Via Sovjet, Tyrkia, Syria, India, Sør-Afrika, Trinidad (Sør-Amerika), Canada og til England og norsk motstandsarbeid.

Rammet Hitler hardt
Den dristige sabotasjeaksjonen på Bårdshaug var en historisk begivenhet på grunn av politisk godkjenning, og den hadde stor krigsviktig betydning. Transporten av svovelkis fra Løkken til tysk våpenindustri stoppet resten av 1942. Omformeren på Bårdshaug forsynte Thamshavnbanen og kistogene med strøm.

Svovelkisen fra Løkken var så viktig for Hitler at de allierte ga Thamshavnbanen og tilliggende anlegg høyeste prioritet som sabotasjemål i Norge - foran bla. det mer berømte tungtvatnet på Rjukan.

På det meste sto trolig 2000 tyske tropper i Orkdal. Det massive nærværet skyldtes nettopp svovelkisen, Thamshavnbanen og utskipingsanlegget på Thamshavn.

Redshank2.jpg
Over ser du et allerede godt kjent bilde, gjengitt blant annet i bind IV av Orkdalshistoria. Peter Deinbolls søster Lita er en av jentene som studerer skadene ved omformerstasjonen. Ruinene fra det øverste bildet er fjernet. Du kan finne igjen detaljer som viser atdet er samme vegg.

Sabotasje i stedet for bomber
Lita Deinboll Jenssen skriver i boka "Bombing eller sabotasje" at hun våknet av brannalarm denne morgenen. Det hun ikke visste var at broren sto bak, og at han akkurat hadde lagt ut på en hektisk flukt til Sverige mens tyske soldater jaget sabotørene.

Men én soldat hadde tid til å ta bilder av de rykende ruinene.

Norske og allierte myndigheter valgte sabotasje framfor bombetokter for å spare sivile liv. Bombing ville ha rammet bebyggelsen i Orkdal hardt.

Andre bilder fra krigsårene: Orkanger historie.

 

Publisert 11.05.2017


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse