Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Ordføreren grep inn for Knyken: Her blir du snart medeier

Knyken.jpg

Du blir snart medeier i grunnen under disse fem hoppbakkene i Knyken. Ordfører Gunnar H. Lysholm grep personlig inn for å redde Knyken for andre gang siden byggestart i 2010. Også nå er løsningen noen millioner fra kommunen.

Midt i påska kunne orkangervel.no forteller at kommunen er tvunget til å sprøyte inn nye 2,5-3 millioner kroner i gigantprosjektet til Jorodd Asphjell & co.

Ingen annen artikkel på nettstedet er lest av så mange på så kort tid. Mandag kveld hadde antall lesere passert 2100.

Bakgrunnen
Her er litt mer om bakgrunnen for hastesaken som kommer i formannskapet i morgen (onsdag):

Ordfører Gunnar H. Lysholm grep selv inn for å løse Knyken-flokene denne gangen. Det skjedde etter henvendelse fra Orkdal IL.

Lysholm inviterte grunneierne Marianne og Edvard Almli til møte på rådhuset. Der deltok også assisterende rådmann Steinar Gaustad, som har skrevet saksframlegget for formannskapet.

Lysholm brukte kommunekassen som verktøykiste i prosjekt overtalelse.

80 150 kbm fjell
Ekteparet Almli har følt seg overkjørt av Orkdal IL og Jorodd Asphjell. De har derfor nektet å selge til OIL. De har dessuten avslått å inngå ny avtale om utleie av grunn før OIL betaler for alt fjell som ble sprengt ut og fjernet for å bygge hoppbakkene sommeren 2010.

Orkdal IL skulle skyte ut ca 30 000 kbm fjell totalt, men sprengte vekk 80 150 kbm bare på eiendommen til Marianne og Edvard Almli.

40 års avtaler
Knyken-prosjektet må ha spillemidler for å kunne klare seg økonomisk (12-14 millioner). Men utbetaling av spillemidler krever at utbygger eier grunnen eller har minst 40 års leieavtale.

Leieavtale for grunnen under blant annet hoppbakkene ble inngått med Almli-familien i 1979. Den går ut allerede om seks år - ikke om 40 år.

Lite informasjon
Saksframlegget til formannskapet sier ingenting verken om økonomien i Orkdal IL eller hvorfor det haster med et prinsippvedtak om kommunal redningsaksjon. Det heter bare kryptisk at "situasjonen krever" handling nå, og ikke bevilgning som normalt over neste års budsjett.

Det heter også at Orkdal kommune allerede har gått inn økonomisk i Knyken - og - at Knyken fortsatt har store utbyggingsmuligheter.

Fase 1 i Knyken har ifølge Orkdal IL kostet 90 millioner kroner, hvorav 30 millioner i dugnad. Etter fase 1 har OIL ikke penger til å betale 300 000 kroner for sprengt fjell til ekteparet Almli. Dette skal kommunen derfor forskuttere, mens det legges opp til at kommunen kjøper alt areal i Knyken for ca 2,5 mill.

Kommunen sjakk matt
Orkdal kommune gikk i 2010 inn med 7 millioner for at Jorodd Asphjell & co skulle "komme i gang". Dette skulle være kommunens bidrag. Asphjell solgte inn prosjektet til kommunen og sponsorer basert på Orkdal ILs høye kompetanse på utbygging.

Kompetansen holdt ikke. Planene ble endret til et mer omfattende prosjekt med en gang. Siden har Orkdal kommune stått sjakk matt:

Kommunen må gå inn med mer penger. Hvis ikke ryker spillemidlene. Da taper kommunen enda mer. Bordet har fanget.

Avslo øko-sjekk
Orkdal kommune investerer nå totalt 12 millioner - i praksis alt sammen i hoppbakker. I tillegg kommer ca 10 millioner i kausjonistansvar fra redningsaksjonen sommeren 2011.

Kommunen valgte å gå tungt inn i Knyken:
* uten at Orkdal IL hadde et pålitelig budsjett
* uten at Orkdal IL hadde sikre avtaler med grunneierne.

I 2010 foreslo Tore Henriksen (Ap) at kommunen skulle kreve en såkalt kontantstrømanalyse - det vil si å undersøke om prosjektet ville få en bærekraftig økonomi. Det politiske flertallet avslo en slik kvalitetssikring før Orkdal kommune gikk inn med fellesskapets midler. Jorodd Asphjells egne partifeller har vært de mest kritiske.

Noen måneder etter at flertallet sa nei til øko-sjekk, måtte Orkdal kommune hastebevilge 2,5 millioner ekstra. Nå kommer ca 2,5 millioner til.

Asphjell: Ta driftstilskuddet
16. februar 2012 forsøkte avisa ST å forklare økonomi og risiko i Knyken. På spørsmål om kommunens risiko som kausjonist, svarte Jorodd Asphjell (Knyken-leder, Stortingsrepresentant og første visepresident i Norges Idrettsforbund) følgende:

"...kommunen har sikkerhet gjennom at kommunen utbetaler årlig 550 000 kroner i driftstilskudd til Knyken. Kommunen kan i ytterste fall inndra disse pengene og bruke dem til nedbetaling av lånet."

Men hvordan skal Orkdal IL drive Knyken uten 550 000 i årlig driftstilskudd? Det spørsmålet slapp Asphjell å svare på. Hvis drifta stopper, kommer ingen spillemidler.

Kommunen står sjakk matt.

Det forsøksvis oppklarende intervjuet inneholdt en rekke feil om økonomien i Knyken.

Bonus for dårlig planlegging
Orkdal IL ser nå ut til å få 5 millioner kroner ekstra fordi klubben har gjort en dårlig jobb som utbygger. Idrettslag som fullfinansierer sine prosjekter og spiller med åpne kort, går glipp av denne bonusen. OIF mangler feks 1,5 millioner for bygge kunstgressbane.

Det er 14 grunneiere i Knyken. Ekteparet Almli er største grunneier. De eier de sentrale arealene langs Knykveien, rundt Knykstuggu og hoppbakkene.

Orkdal IL sendte tidligere i vinter brev først til kommunen om hjelp, og deretter brev til alle grunneierne. I brevet til grunneierne het det blant annet at tvist om leieavtaler gjør det vanskelig å skaffe tillitsvalgte.

Hans Kringstad

 

Publisert 01.04.2013


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Ærlighet varer ikke lengst 02.04.2013 11:59
Galskapen vil ingen ende ta. De som jobber og gjennomfører prosjekter på en åpen og ærlig måte blir tilsidesatt. Det minste herr Lysholm må gjøre er å hjelpe Oif fotball med beløpet de mangler til kunstgressbanen.

Stig L 02.04.2013 09:27
Dette sier rådmannen og ordføreren ja til, men det er ikke aktuelt å bruke den samme summen til oppvarmet gangfelt nedover tverradkomsten. Heia Orkdal kommune!

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse