Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Kommentar - vi blir Orkladal: Hva skjer med Orkanger nå?

Flyfoto_20140527_021.jpg

Politikerne i Orkdal, Meldal, Agdenes og Snillfjord har skrevet historie, intet mindre. Paradoksene er interessante. Motstanderne av å slå kommunene sammen advarte mot sentralisering. Utfordringen kan bli den motsatte, nemlig et tilbakeslag for sentrumsutvikling. Hva vil skje med Orkanger?

Å spørre om det, er selvsagt som å banne i kirka. Litt bannskap er imidlertid på sin plass.

Først det partipolitiske paradokset:
Orkladal kommune (et unødvendig tungt navn) blir selve skrytehistorien til kommunalminister Jan Tore Sanner. Bare Sunnfjord kan matche Orkladal som suksess for Sanners reform i Norge. Reformen er drevet fram av Sanner og Høyre. Den lykkes i en region der Høyre knapt eksisterer som politisk kraft.

Demokratiparadokset:
Regionen vår har utviklet en uoversiktlig mengde interkommunale samarbeid. Det skyldes at flere kommuner er for små til å løse viktige oppgaver som for eksempel barnevern alene. Interkommunale samarbeid er ressurskrevende, men framfor alt flytter de makt fra politikk til byråkrati. Motstanden mot sammenslåing bygger på frykten for mindre politisk innflytelse – jevnfør STs problematisering av hvor få politikere dagens Snillfjord og Agdenes vil få i et nytt kommunestyre. Men i praksis kan makt bli overført til de folkevalgte.

Det strategiske paradokset:
Advarslene mot fusjon har naturlig nok kretset rundt frykten for  sentralisering, og her kommer den lite taktiske bannskapen. Det har tatt mer enn ti år å overbevise et politisk flertall i Orkdal om at et sterkt sentrum i Orkanger er det beste tiltaket for å styrke grendene. Vi slåss ikke innbyrdes, vi konkurrerer med Trondheim og andre storbyregioner om statens penger, tilflytting og kompetent arbeidskraft som kan styrke eget næringsliv.

Da Orkdal kommunestyre sa nei til en ny handelspark på Laksøra i håp om å skape et kompakt og attraktivt sentrum, kom det protester fra Snillfjord og Meldal. For folk som uansett må kjøre to-tre mil er det selvsagt likegyldig hvor Biltema ligger på Orkanger.

Nabokommunene i Orkdalsregionen nektet å støtte verbalt en søknad fra Orkal til fylket om penger til å markedsføre Orkanger.

Orkanger sentrum
Nettopp her kan – paradoksalt nok – den største utfordringen ved kommunesammenslåingen ligge: Vi rykker tilbake til start i arbeidet for å skape en bykjerne som er så attraktiv at den gir Trondheim og Tiller konkurranse på sikt, og fremmer tiltlytting.

Fornuft og følelser
Motstanden mot å slå sammen kommuner er i stor grad bygd på følelser knyttet til redsel for tap av identitet. Enkelt sagt har politiske ledere et valg ved hver eneste beslutning; å spille på følelser eller på fornuft.

Fornuften tilsier at kommuner i Orkdalsregionen står sammen for å gi egne innbyggere bedre tjenester og for å sikre vår del av Norge en rettmessig del av statskassen. Vi har større påvirkningskraft sammen enn hver for oss. Helt konkret gjelder det blant annet penger til å bygge veier.

Større muliget for bedre veier?
Konkurransen er hard. Vi blir en utkant i det nye Trøndelag fylke. Mye politisk makt samles i aksen Trondheim-Steinkjer. I et slikt perspektiv blir det lite interessant hva slags modell vi velger for eiendomsskatt og hvilket parti ordføreren kommer fra i 2020.

Bang og Hilstad
Men der har vi et luksusproblem: Både Oddbjørn Bang (Sp/Orkdal) og Are Hilstad (Ap/Meldal) er i stand til å se ut over egne kommunegrenser, og til å se lenger fram enn til neste valg. Det gjelder særlig Are Hilstad. Bang representerer et parti som er kritisk til fusjoner og en kommune som uansett vil klare seg bra alene. Hilstad kunne ha frontet en selvstendighetslinje, men valgte en åpen tilnærming.

Uten Meldal ville Orkladal blitt en flopp. Nå kan de eksisterende kommunene bygge en slagkraftig region sammen.

Hans Kringstad

PS:
For dem som evt. måtte føle seg provosert av Orkanger. og sentrumfokus: Dette er et nettsted drevet av Orkanger Vel. Vårt perspektiv er Orkanger, men det betyr ingen nedvurdering av andre. Sikker kunnskap viser at attraktive regionsentre er et av de beste tiltak for å styrke omlandet.

 

Publisert 02.07.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Innsendte kommentarer:

Catharina Morken 03.07.2016 13:29
Interessante betraktninger, Hans. Dette vil nok bli en diskusjon i tiden fram mot formell sammenslåing. Jeg opplever at det ikke har vært noen tvil rundt Orkangers rolle som sentrum i en ny kommune. Heller tvert i mot. Det er nok, som du selv peker på, en helt annen forståelse for viktigheten av et sterkt sentrum nå, enn det var for bare noen år siden. Ikke minst fordi man ønsker slagkraft i regionen sørvest for Trondheim.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse