Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger 2016: Hva vokste opp av nazistenes kratere?

Gustak.jpg

Orkanger Aktivum har valgt tema for Orkanger 2016: Tyskernes uttak av grus på Orkanger under krigen - og hva som vokser fram i kraterne de etterlot seg.

Grusuttaket er en på alle måter dramatisk og interessant historie. Bildet over viser Orkanger før nazi-Tysklands invasjon.

De stiplede linjene markerer områdene hvor tyskerne startet massive uttak av grus.

Det store området dekker alt vi i dag kjenner som Idrettsparken. Det minste feltet omfatter deler av eiendommene Rømme Øvre og Sæther. Bygningene på Rømme Øvre ligger helt inntil linja.

Orkanger 2016 vil vise utviklingen på disse områdene fra før utgravingene tok til og fram til i dag.

Jernbane langs elva
Okkupantene forandret terrenget på Orkanger for alltid. Årsaken var et kolossalt behov for grus til utbygging av militære anlegg. Den digre, bombesikre og nærmest uutslettelige ubåtbunkeren Dora i Trondheim er bygd med grus fra Orkanger. Det samme ble flystripa på Ørlandet.

Russiske krigsfanger bodde i en leir ved dagens Parkveien og slet som slaver nede i kraterne. Grusen ble vasket i et anlegg like ved der OTI ligger nå. En liten jernbane langs Orkla (i dag Gammelosen) sørget for transport ut til ei kai rett vest for der Terna ligger.

Hva vokste opp av kraterne?

Idrettsparken:
Folk på Orkanger anså det største av kraterne - " hølet" - som den verste krigsskaden på stedet. Men et høl er også et amfi, og nå ligger et av landsdelens flotteste idrettsanlegg nede i fordypningen.

Rømme Amfi:
Apropos Amfi; boligkomplekset Rømme Amfi reiste seg etter hvert i et annet av hølene. Her var det søppelplass først. Nå har også Orkdal sparebank bygd nytt på tuftene etter tyskernes grusuttak, og snart kommer Bankgården med Orkangers første leiligheter i 6-millionersklassen.

Sæther:
Også fordypningen fra Sæther-husene/Orkdalsveien og ned mot Geilan er et resultat av nazistenes jakt på grus. Her var det rundt 1980 planer om varehus, men kjøpesentret endte i stedet på OTI. Nå har Salvesen & Thams tatt over den kanskje mest interessante tomta på hele Orkanger, siden arealet kan binde sammen sentrumsgata og den nye bykjernen. I disse dager starter detaljregulering for å avklare hvordan Sæther skal bebygges.

Når det skjer vil det siste av hullene etter Hitler-Tysklands herjinger fylles opp igjen.

PS:
Thamspaviljongen skulle etter planen være tema for Orkanger 2016. Den kommer i stedet i 2017. Gjenreising er utsatt ett år.

Krigsfangeleir_p___Orkanger.jpg
Fangeleir med piggtråd ved Parkveien. Russiske krigsfanger måtte grave ut grusen på Orkanger - mange steder helt ned til leira. (Foto: Orkanger Historie).

 

Publisert 17.11.2015


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse