Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger Vel bygger nytt i Hermetikken

Herm2.jpg

Ny kioskbu med lager er på vei opp i Hermetikken. Alt skal stå klart til den årlige festen i starten av Orkanger-dagene. Den finner sted lørdag 18. juni.

Den gamle kiosken ble for trang og upraktisk etter hvert. Nå har den fått et nytt hjem i hagen til Pål Anders Sundli i Moan. Det var "Pålla" som i sin tid tok initiativ til å flytte det vesle bygget fra arboretet i Hovslund og ned til Hermetikken.

Viktig lokalhistorie
Med festen innledes også Orkanger-dagene for alvor. Grusuttaket under krigen er hovedtema i år. 

Grusuttak.jpg

Stiplet linje viser hvor det ble hentet ut store mengder grus under krigen.

Tyskernes uttak av grus representerer er et stykke viktig og dramatisk lokalhistorie og krigshistorie. Idrettsparken har vokst fram i den fordypningen i terrenget som okkupasjonsmakten etterlot seg. Amfiet som oppsto Rømme huser nå boligområdet Rømme Amfi og nybygget til Orkdal sparebank

Bykjerne med eller uten liv?
Etter hvert vil også området ved Sæther fylles med nye bygg,  og forhåpentligvis aktivitet som gir Orkdal den levende bykjernen som er et vedtatt mål.

Grus fra Orkanger bygde Trondheim-ikon
Grusuttaket har satt nærmest evigvarende spor etter seg også andre steder. De bombesikre ubåtbunkerne Dora i Trondheim er bygd med grus fra Orkanger. Når Trondheim kommune utvikler Nyhavna fra havn og industri blir Dola et ikonisk landemerke i en attraktiv bydel.

Dramatisk krigshistorie
Russiske krigsfanger slet som slaver i grustakene på Orkanger. Ingen vet hvilke skjebner dagens idrettsanlegg og boligområder skjuler. En del fanger døde ganske sikkert under krigen. Trolig mange flere mistet livet etter å ha vendt hjem til et Sovjet der Stalin behandlet fanger som forrædere og sendte dem til nye fangeleire.

Les mer om programmet for Orkanger-dagene.

Søppel
Orkanger Vel har forsøkt siden 27. april (første mail) å få Orkdal kommune/tekniske tjenester og Norsk Gjenvinning til å sette ut større avfallscobntainere i Hermetikken. Søpla flyter over i de  små stampene fordi området brukes mye av skoler og barnehager som har avslutning - og når godværet kommer.

Nå er saken lovt fikset.

For øvrig er dugnadsgjengen under ledelse av Jan Erik Bach i full gang med å rydde langs turstien.

DSC_0009.JPG

Idyll i Hermetikken, bildet er tatt søndag.

Været:
Badelivet i Hermetikken har forlengst startet. Det skal ikke mye sol til før de yngste hopper i havet. Det er meldt mye sol framover, men ikke noe varme å snakke om.

Se pent.no

Herm1.jpg

Det tok tid, men nå skal dette ordnes.

 

Publisert 07.06.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse