Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Kommentar: Handel på Laksøra - koste hva det koste vil

025.JPG

Laksøra-saken er i ferd med å viske ut skillet mellom politikk og forvaltning i Orkdal. Håndteringen setter administrasjonens integritet på spill. Rådmannens stab tar sjansen på å framstå som manipulerende.

Først premissene for denne kritikken:

1. Vedtaket som skal gjøres om:
Saken gjelder kommuneplanens arealdel, vedtatt av kommunestyret i 2014/2015. Vedtaket sier bla. at vi ikke skal ha detaljhandel på Laksøra. Vedtaket er ferskt som del av en kommuneplan, og det er ikke "galt" på noen måte. Tvert imot: Vedtaket om ikke å spre handelen er i tråd med nasjonale retningslinjer, i samsvar med uttalelser fra Fylkesmannen og fylkeskommunen og i tråd med kommunens egen plan Orkdal 2040. Det er solid forankret i anerkjent arealpolitikk.

2. Forvaltningens rolle:
Rådmannen/administrasjonen skal levere faktabasert grunnlag for gode beslutninger. Hvis rådmannen ber politikerne gjøre om en fersk kommuneplan må det skyldes konkrete, nye omstendigheter. Ellers er rådmannen på vei inn i politikken.

I Laksøra-saken har forvaltningen:
* først argumentert politisk i avisa for å omstøte vedtaket fra 2014/2015
* deretter argumentert i formell saksbehandling på en måte som virker manipulerende og uetterrettelig. 

Jeg skriver "virker", i betydningen "framstår som/kan oppfattes som".

Hva har skjedd?

1. Rådmannens første utspill i ST
19. august skrev ST: "Kvernmo mener at Laksøra er godt egnet for å bli et handelssenter som det som i dag ligger i Tiller-området." Da hadde det gått mindre enn to år siden et flertall i kommunestyret klart og tydelig mente det motsatte.

Kvernmo argumenterte i intervjuet for å redusere en ikke kartlagt handelslekkasje og advarte mot at vi kan gå glipp av arbeidsplasser.

Intervjuet pekte ikke på noen nye, konkrete forhold siden kommuneplanens arealdel ble vedtatt. Det representerte et ensidig angrep på det politiske vedtaket.

2. Saksframlegg som åpnet for omkamp om Laksøra
En faglig begrunnelse for omkamp ville kanskje komme i det formelle saksframlegget? Nei, der het det fra rådmannens medarbeider:

"Det er spilt fram behov for å se nærmere på næringsareal(...)Dette gjelder spesielt arealene på Laksøra, Grønøra og Bårdshaug Øst."

Altså bare tåkeprat om at "noen har spilt fram behov" for å endre vedtatt sentrumspolitikk.

3. Planprogram for ny vurdering av næringsområder
Dette er foreløpig siste steg. Planprogammet beskriver hva som skal vurderes og hvorfor. Det må følgelig gi en mer håndfast forklaring på "behov" og et faglig grunnlag. Det gjelder særlig hvilke nye forhold siden 2014/2015 som tilsier at vi skal revurdere, og følgelig spre handelen.

Hva skriver rådmannen (ikke rådmannen personlig, men staben) om det? Særlig tre ting:

A. Om reguleringsbestemmelsene på Laksøra:
I saksframlegget:
"Det må utformes entydige og klare bestemmelser",
underforstått at dagens bestemmelser er uklare. Dette sier de "uklare" bestemmelsene om hva som er tillatt på Laksøra i dag:

Lettere industri, håndverk, lager, bensinstasjon/vegserviceanlegg, transportvirksomhet, kontor til egen virksomhet og forretninger for plasskrevende varer. Jfr. plan og bygningsloven:
- Biler og motorkjøretøy
- Landbruksmaskiner/anleggsmaskiner
- Trelast og byggevarer
- Planteskole/hagesenter
- Fritidsbåter


Kommentar:
Bestemmelsene er tindrende klare, men ifølge rådmannen så uklare at de fortjener en politisk omkamp.

B. Ny E39 er en ny omstendighet
Rådmannen skriver i forslaget til planprogram:
"E39 har endret trasé og følgelig økt trafikk over Bårdshaug. Med omlagt trasé for E39 er det også økt kollektivtrafikk på strekningen."

Kommentar:
Hele kommunestyret visste at ny E39 ville komme over Bårdshaug i løpet av kort tid da flertallet vedtok å opprettholde bestemmelsene på Laksøra. Ny E39 var et moment i debatten.

C. Vi blir en større kommune
Det framstiller rådmannens folk slik til politikerne - i et dokument som skal ut til befolkningen på høring:
"Orkdal blir en del av storkommunen Orkland i 2020,
store deler av den nye kommunen ligger (nord-)vest for dagens kommune. I den sammenheng er det relevant, og viktig, å også gjøre nye vurderinger av Orkangers funksjonelle sentralitet som handelssentrum i regionen.”

Kommentar:
* Villedende svada: "Orkangers funksjonelle sentralitet som handelssentrum" - hvordan kan oppkonstruert svada ende som informasjon i et viktig, offentlig dokument? Er formålet å skape inntrykk av at vi står foran en dypere analyse av Orkanger som handelssted?
* Hva rådmannen mener: Eneste mulige tolking er at vi må utvide sentrum mot vest (Laksøra) fordi mange innbyggere i den sammenslåtte kommunen bor i den retningen. Men det gir  absolutt ingen logikk. Endrede kommunegrenser forandrer ikke bruken av Orkanger. Folk i Agdenes, Snillfjord og Meldal handler her allerede. Det står ingen Trump-mur i Klinglien og på Geitastranda som forsvinner når vi blir til Orkland. 

Det samlede folketallet (og kundegrunnlaget) i nabokommunene gikk for øvrig ned i fjor, uten at det er så viktig.

Det som er viktig er at administrasjonen i Orkdal kommune setter sin egen integritet og troverdighet på spill i iveren etter å innfri "noens  behov" for å spre handelen til Laksøra.

Ofrer alt for handel på Laksøra
Politisk retorikk og oppkonstruerte begrunnelser hører ikke hjemme i forvaltningen. Svada erstatter kunnskap, men alt er visst lov bare Amfi/Coop får bygge handelspark på tomta de kjøpte. Tomta kjøpte Amfi/Coop nettopp i den hensikt å få kommunen med på en lønnsom omregulering for eierne.

Faglige råd, faglige advarsler og gode folkemøter som det på mandag hjelper neppe. Laksøra blir trolig handelspark, koste hva det koste vil - inkludert:
* risikoen for butikkdød i sentrum
* bilby i stedet for miljøby
* en forvaltning med skadeskutt integritet

Hans Kringstad

DSC_0049.JPG

På folkemøtet om Orkdal 2040 mandag fortalte eks-rådmann Kjell Fosse hvordan Stjørdal skapte et levende sentrum ved å si nei til å spre handelen og ved å etablere aktivitet midt i bykjernen. Orkdal kommune vil gjøre det motsatte. Spre handel, styre aktivitet til rådhuset 600 meter fra handlegata..

 

Publisert 08.03.2017


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse