Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Orkanger Vel ber om plan for ST-kvartalet

ST1_1.jpg

Orkanger Vel har i dag (mandag) sendt brev til Orkdal 2040 der vi ber om at det snarest blir laget en visjon for det såkalte ST-kvartalet. Planen må avklare arealbehov for kulturhus og private bygg. Den bør vise eksempler på bygningsmessige løsninger og parkering. Hele brevet kan du lese her.

Orkanger Vel mener det er en naturlig oppgave for Orkdal 2040-prosjektet å lage en skisse for framtidig utnyttelse av dette sentrumskvartalet.

Arbeiderpartiet foreslo i kommunesyret nylig å utrede kommunalt kjøp av ST-gården. Utspillet ble nedstemt, og i tillegg nedsablet verbalt.

Velforeninga tar ikke stilling til spørsmålet om kjøp, selv om ST-gården med trykkerihallen nå ligger ute for salg. Men vi mener at det umiddelbart må lages en helhetlig plan for området, der man tar høyde for at dette KAN være den ideelle plasseringa av et kulturhus.

De politikerne som sier nei til kjøp av ST-eiendommen, har selv vedtatt en rekke politiske føringer som tilsier at et kulturhus på dette stedet kan være aktuelt. Den nye samfunnsdelen til kommuneplanen legger stor vekt på å styrke samspillet mellom kultur og næring, og på å utvikle Idrettsparken og området rundt.

ST-kvartalet ligger perfekt plassert i en akse mellom skolene (utdanning), Orkdalsveien (handel) og Idrettsparken/Orklahallen (idrett).

Også faglige anbefalinger understreker at det bør satses på å styrke Orkdalsveien. Handelen i Orkdalsveien øker ikke av seg selv i ei tid da OTI og Bårdshaug Vest vil ekspandere. Spørsmålet er hvilke virkemidler som kan brukes for å vitalisere sentrum.

Velforeninga har gjentatte ganger pekt på at offentlige etableringer som utdanning og kulturhus er de eneste magnetene som er sterke nok. Andre forslag mottas med takk, men har ikke kommet.

I brevet ber vi Orkdal 2040-ledelsen søke om ekstrabevilgning dersom man ikke lenger har penger til å lage en plan for et kultur- og forretningskvartal i sentrum.

Samtidig peker vi på at Orkdal 2040 hadde ressurser til - på eget initiativ - å lage en plan for havn i Råbygdfjæra. Det er en arealbruk som er politisk kontroversiell.

Politikerne har vedtatt at de ønsker en kompakt bykjerne. Orkdal 2040 skal nå dette målet blant annet gjennom å engasjere befolkningen.

Det siste har ikke akkurat lyktes. Men ved helt konkret å vise hvordan et sentrum kan bli, tror vi også Orkdal 2040 lettere drar folk med i den videre debatten.

Ellers blir såkalte planprosesser for abstrakte, og dermed forbeholdt fagfolk og en smal elite av politikere.

Det er i så fall det motsatte av hva 8-millionersprosjektet skulle representere.

 

 

Publisert 21.12.2009


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse