Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Nerøra som kulturminne: Hvem skal få rive gamle uthus?

DSC_0001.JPG

Flertallet i kommunestyret stemte onsdag ned en mulighet til å synliggjøre Nerøra som kulturhistorisk skatt. Nå kommer nye søknader om å rive gamle uthus, som det på bildet.

Taket på det store uthuset øverst i Kåresgata har allerede kollapset. Orkdal kommune har bedt eier reparere uthuset eller søke om tillatelse til å rive det.

Resultat: Søknad om å få rive.

Utrydningstruet
Antikvariske myndigheter betegner uthusmiljøet på Nerøra som utrydningstruet og verdifullt. Det har stor verdi pga byggeskikk og fordi det forteller en historie om allsidig bruk før i tida. Men problemene står i kø:

* Enkelte eiere mener de ikke har råd til å vedlikeholde bygg som i dag er uten praktisk verdi.

* Noen mener forfallet har kommet så langt at det er for seint å reparere.

* Andre vil ganske enkelt rive for å bygge garasje til bilene sine.

DSC_0002.JPG

Eier har søkt om å få rive dette uthuset. Mange andre uthus har bare ramlet sammen.

Uthuset på bildet over står lenger ned i Kåresgata, ved tidligere Kaffestova. Eier har søkt om dispensasjon fra vernebestemmelsene, altså lov til å rive. Han mener uthuset ikke kan settes i stand lenger og vil bygge garasje på tomta.

Antikvariske myndigheter mener tvert imot at uthuset kan reddes, og at det eventuelt kan flyttes for å gi plass til garasje.

Et enstemmig hovedutvalg forvaltning sa nei til riving. Eier har klaget til fylkesmannen.

10 000 i bot
Det samme hovedutvalget ga i siste møtet en annen huseier i Kåresgata 10 000 kr i bot etter at han rev uthuset sitt og bygde garasje. Etter å ha tolket kart og bestemmelser kom rådmannen til at dette uthuset i Kåresgata ikke var verneverdig. Bota gjelder bygging av garasje uten å søke.

Eieren av et uthus i Elvegata fikk i forrige periode lov av politikerne til å rive, trass i at Orkdal kommune innskjerpet betydningen av å bevare uthusmiljøet i forbindelse med Orkdal 2040.

Saken var ikke endelig avgjort, men eier kunne rive med retten på sin side på grunn av en glipp i saksbehandlinga i kommunen.

Historien vi ikke forteller
Nerøra som kulturhistorisk verdi for Orkdal kommune ble tema i debatten om plassering av Thamspaviljongen.

Både Dampmaskinhuset, Strandheim-villaen, Orkanger stasjon, de Strandheim-produserte husene langs Thamshvavnveien og ikke minst de gamle arbeiderboligene på Nerøra er viktige spor etter Thams-historien. Den lever i dag videre gjennom virksomhet i Salvesen & Thams, som har kontor på Strandheim.

Antikvariske myndigheter sammenligner Nerøra med Bakklandet, men kommunen har aldri synliggjort Nerøra, og området mangler næringsvirksomhet som man har på Bakklandet og i Røros sentrum. I stedet for å få Nerøra til å skinne, har vi lagt tungtransporten dit, og havna er vedtatt bygd ut i retning boligområdet.

__st1.jpg 
Skisse fra Trondheim Havn etter utbygging mot Nerøra. Det er planlagt en voll utenfor tømmerlagrene.

Debatten går om riving/vern av enkeltbygg som Sæther-tunet og Nedre Rømme. Nerøra er et sammenhengende trehusmiljø som forteller en mangfoldig historie, men som forvitrer.

Fond for gamle hus
I debatten om paviljongen advarte varaordfører Jørgen Indergård mot å sette paviljongen på Strandheim fordi det kan føre til for mye trafikk på Nerøra. Optimismen er altså stor med tanke på publikumstilstrømming.

Ordfører Oddbjørn Bang viste til at det nå kommer et fond som kan hjelpe eiere av gamle hus økonomisk. Forslag er 150 000 kr i tilskudd per år, ikke øremerket bevaringsorådet på Nerøra, men til hele Orkdal. Det fondet får bein å gå på etter lang tids oppmagasinert behov.

Digital tursti
Nerøra får ikke den attraksjonen som kunne ha synliggjort Thams-historien der den faktisk utspilte seg på Orkanger. Eneste konkrete plan så langt for synliggjøring er en digital tursti. Arbeidet med den er utsatt gang på gang.

Frivillige i Orkanger historie har for øvrig gjort et viktig arbeid med å kartlegge historien - eiere og bruksområder - til husene, særlig i Fjordgata. Heller ikke dette arbeidet er så langt utnyttet på noen måte.

Kunnskapen om og interessen for Nerøra virker liten i store deler av det politiske miljøet.  Det finnes en beskjeden plakett på ett av husene på Nerøra, der forfatteren Johan Bojer ble født. Den satte Orkanger Vel opp.

Hans Kringstad

DSC_0003.JPG

Fra Nerøra anno 2016.

 

Publisert 27.10.2016


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse