Besøkstall

44 694 denne måneden

33 801 077 i år

Annonse

Annonse

Annonse

Nabovarsel fra Washington Mills: Fabrikkhall legges i grus

WMills2.jpg

Fabrikkhallen til venstre på bildet er snart borte. Washington Mills har nå send ut nabovarsel om riving av 90 meter av hallen fordi den er i dårlig stand. Dermed forsvinner også et stykke lokal industrihistorie og Orkanger-historie.

Selv om fabrikken ligger utenfor gamle Orkangers grenser tilhører den lokalsamfunnet både som arbeidsplass og et fysisk ruvende monument.

Washington Mills vil nå rive tak og vegger, men la betonggulvet bestå.

Fabrikkhallen er oppført i 1962. Den rakk å fylle 50 år før den går i oppløsning. De 90 metrene som skal bort utgjør en tredel av hele hallens lengde.

Tegningen under markerer med lys gult hvilken del av fabrikkanlegget som snart forsvinner:

WMills_1.jpg
 
Hallen er verneverdig, men fylkesantikvaren godtar riving mot at historien dokumenteres i tekst og bilder.

Washington Mills er en viktig og spennende industribedrift selv om nedgang i solcellemarkedet har ført til redusert aktivitet de par siste årene.

Gamle "Exolon" framsto lenge som et eksempel på en virksomhet som belastet miljøet. Etter hvert har produksjonen dreid mot det grønne verdensmarkedet; solcelleindustrien og filtre til dieselbiler.

Tidligere artikkel
Dette skrev orkangercel.no blant annet da det kom søknad om rivetillatelse tidligere i høst:

Fylkesantikvaren skriver om hallen:

  • Ovnshallen er oppført i 1962.

  • Orkla var medeier da Orkla Exolon startet silisiumkarbiodproduksjon.

  • Hallen inngår dermed i en 350 år lang industrihistorie med utspring i gruvene på Løkken.

  • Hallen i armert betong er et typisk eksempel for sin tids fabrikkbygninger.

  • Ovnshallen har industrihistorisk og kulturhistorisk interesse i en slik grad at den har verneverdi. Men historien kan sikres godt nok på annen måte enn ved å la bygningen stå.

Fylkesantikvaren ønsker filming av produksjonsprosesser og intervjuer med nåværende og tidligere ansatte, og anbefaler kontakt med Orkla Industrimuseum.

Opp- og nedtur
Washington Mills (tidligere Orkla Exolon) har opplevd opp- og nedturer siden starten for 51 år siden. Bruksområdet for silisiumkarbid har endret seg kraftig. Produktene fra fabrikken mellom Orkanger og Råbygda/Gjølme går nå i stor grad til partikkelfiltre for dieselbiler.

Washington Mills har måttet redusere arbeidsstokken på grunn av hard konkurranse og fallende priser på solcellemarkedet de siste par årene. Silisiumkarbid, verdens nest hardeste stoff, brukes til å skjære syltynne silisiumplater som brukes i solcellepaneler.

 

Publisert 05.12.2013


Tilbake

Send inn din kommentar til saken:

Alle felter må fylles ut. Innholdet blir sjekket av redaksjonen før det legges ut. Meldinger med lenker blir ikke lagret.

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse

Annonse